Apasă aici pentru a revenii la pagina anterioară











Iulia CUBLEŞAN

Data nașterii : 1946-02-25


Nu exista Manuscris _ _ Iulia CUBLEŞAN












(n. 25 februarie 1946). Prozatoare. Absolventă a Facultăţii de Filologie a UBB. Profesoară de limba şi literatura română.

Colaborări cu articole, recenzii, comentarii literare la mai multe publicaţii dintre care: Steaua, Tribuna, Cetatea culturala, Excelsior. Colaborare la volumul colectiv: MERIDIAN BLAGA (Cluj, 2000), coordonat de Irina Petraş. Prezentă in ANTOLOGIA PROZEI SCURTE TRASILVANE ACTUALE (Cluj-Napoca, 2010, Coordobator: Ovidiu Pecican), cu nuvela: File penrtru o cronică. Participare la Simpozionul internaţional "Lucian Blaga", Chişinău - Moldova, 2000, cu comunicarea Meşterul Manole de Lucian Blaga
 
Volume: Exorcizând pustiul, 2006; Frosa şi lumea ei, 2007; Inelul domniţei Catrina, 2008; La graniţa morţii, roman, 2010 (Premiul III la Saloanele Liviu Rebreanu din acest an, de la Bistriţa);  Umbre şi lumini dintr-un veac apus, povestiri istorice (2012).
 
* * *
“Romanul Iuliei Cublesan (Inelul Domniţei Catrina) e o reusita a genului istoric si probabil ca in alte conditii (istorice, editoriale) ar fi putut ajunge un bestseller" Raluca Dună (Româania literară, 2010)
"Romanul Iuliei Cublesan (Inelul Domniţei Catrina) este o realizare demna de interes in sine, dar si pentru ca relanseaza o specie de succes, pe care ar fi nedrept s-o minimalizam" Hora Gârbea (Luceafarul, 2010)
Un volum (Exorcizand pustiul) care da seama de prezenta si propensiunean unei stari poetice certe" Mircea Popa (Adevarul de Cluj, 2006)
"(Volumul de poeme Exorcizand pustiul) exprima pregnant o constiinta ale carei framantari ne pun in fata Oglinda (acesta e si titlul unei poezii), o oglinda lucida care ne dezvaluie alarmante instrainari" Doina Modola (Steaua, 2007)
"Frosa si lumea ei este marturia unui iubiri pentru neamul pisicesc cu precedente sonore in arta scriitoriceasca (de la Motanul incaltat al lui Charles Perrault si Motanul Murr al lui E.T.A. Hoffman pana la pisicile misterioase ale lui P.H.Levercraft si Behemolth-ul din Maestrul si Margareta). Avand aerul unei fabule deghizate in poveste - sau invers - romanul nu ramane o simpla pledoarie penrru normalitatea unei priteneii istorice intre om si animalul de companie, nici numai un manifest ecologist implicit, ci si o naratiune eliberatoare de griji, senina si calda, in care feminittea devine apanajul unei scriituri clare al unei normalitati benefice" Ovidiu Pecican (Art Act Magazine, 2009)


iulia.cublesan@gmail.com

Apasă aici pentru a revenii la pagina anterioară